EU Meletakkan Filipina, Kemboja, Lain-lain dalam Senarai Pencegahan Pengubahan Wang Haram
Toto

EU Meletakkan Filipina, Kemboja, Lain-lain dalam Senarai Pencegahan Pengubahan Wang Haram

Kesatuan Eropah baru-baru ini mengeluarkan senarai negara yang dirasakan tidak meningkatkan kawalan anti-pengubahan wang haram mereka. Hasilnya ialah individu dari lokasi berisiko tinggi ini tertakluk kepada peningkatan penelitian oleh pengendali perjudian.

Kesatuan Eropah
Ibu pejabat Kesatuan Eropah di Belgium. Organisasi itu telah mengeluarkan senarai baharu negara yang tidak bekerja cukup keras untuk memerangi pengubahan wang haram. (Imej: Atlas Dunia)
Kesatuan Eropah (EU), melalui Suruhanjaya Eropah (EC), kerap menerbitkan senarai negara yang dirasakan tidak mencukupi untuk menegakkan protokol pencegahan pengubahan wang haram (AML) global. SPR mengeluarkan senarai kemas kini bulan ini, termasuk beberapa nama yang biasa.

Senarai baharu itu termasuk nama biasa, seperti Afghanistan, Barbados, Kemboja, Republik Rakyat Demokratik Korea, Iran, Jamaica, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Panama, Syria, Uganda, Yaman dan Zimbabwe. Selain itu, SPR menambah Burkina Faso, Kepulauan Cayman, Haiti, Jordan, Mali, Maghribi, Myanmar, Filipina, Senegal dan Sudan Selatan pada tahun ini.

Senarai SPR menyerlahkan negara yang dirasakan mempunyai kekurangan strategik dalam dasar AML mereka. Ini termasuk dalam kategori berisiko tinggi tertakluk kepada penelitian yang lebih lanjut. Akibatnya, pengendali perjudian dijangka memantau individu dari lokasi dengan lebih dekat apabila melawat kemudahan perjudian di EU.

EU Meneliti Komuniti Global
Muncul dalam senarai adalah akibat kegagalan mematuhi kriteria EU yang ditetapkan. Kebanyakan perkara ini bertepatan dengan Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF), yang turut menempatkan Filipina dan negara lain dalam senarai kelabunya.

Suruhanjaya bersedia untuk meneroka secara khusus negara-negara ketiga yang menyokong bagi membantu mereka dalam menangani dengan pantas kekurangan strategik yang dikenal pasti,” kata SPR.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak selalu bersetuju. FATF, sebagai https://digitalrightslac.net/ contoh, mempunyai Malta dalam senarai kelabunya, manakala EU tidak. Zimbabwe berada dalam senarai EU, tetapi FATF mengeluarkan negara Afrika itu pada Mac tahun ini.

Mewujudkan Profil Risiko
EU membangunkan versi terkini profil risikonya pada tahun 2020. Ia mengemas kini senarai secara berkala selepas selesai penilaian dan semakan berterusan. Penilaian utama seterusnya ialah pada 2025.

EU menganalisis beberapa item untuk menentukan tempat sesebuah negara berada dalam kawalan AMLnya. Ini termasuk langkah usaha wajar pelanggan, cara mereka melaporkan transaksi kewangan yang mencurigakan, pendirian negara terhadap pengubahan wang haram dan banyak lagi. Mereka kemudian https://imbuecellars.com/ bertemu dengan negara ketiga untuk membincangkan kekurangan awal mereka. Ia memberitahu mereka tentang kekurangan awal mereka dan menawarkan perundingan untuk menentukan cara yang paling sesuai untuk menanganinya.

Sekiranya Suruhanjaya masih mempunyai kebimbangan serius selepas perundingan, ia akan mencadangkan beberapa langkah mitigasi untuk https://filmstory.org/ menyelesaikannya. SPR mempertimbangkan tindak balas negara ketiga, dan kemudian memutuskan langkah-langkah pengurangan yang sesuai.

Untuk mencapai kesimpulan mengenai status sesebuah negara, SPR bergantung kepada maklumat daripada beberapa sumber. Europol, Perkhidmatan Tindakan Luar Eropah, negara anggota EU, Pihak Berkuasa Penyeliaan Eropah, FATF dan Tabung Kewangan Antarabangsa berada di pelupusannya.